Hvis du har et abonnement hos Orango med fri opdatering af tekst og billeder, så tager vi os af dine opdateringer uden merpris. Men for dig, der gerne vil kunne redigere selv, har vi lavet denne simple WordPress guide, så du kan komme i gang med selv at redigere i det brugervenlige CMS. Har du spørgsmål til vores WordPress guide så kontakt supporten på support@orango.dk.
Log ind på din WordPress-side
For at arbejde på din hjemmeside skal du først logge ind på
administrationsdelen. Muligvis har du et direkte link på siden. Ellers er adressen sandsynligvis: http://www.dinhjemmeside.dk/wp-admin
Eks: http://www.orango.nu/wp-admin
Indtast dit brugernavn og den adgangskode, du har fået. Vær opmærksom på store eller små bogstaver. Når du er færdig med at arbejde på din hjemmeside, kan du logge ud øverst til højre i kontrolpanelet.
Kontrolpanel – ”forsiden”
Når du har logget ind, starter du på Kontropanel. Siden giver et hurtigt
overblik over din hjemmeside, fx. antal sider og indlæg, kladder, der venter på udgivelse, kommentarer osv. Du kan åbne eller lukke bjælkerne midt på siden.
Sort bjælke følger med
Den sorte bjælke i toppen følger med ud på hjemmesiden, så længe du er logget ind. Den har relevante genveje, der skifter efter, hvor du er. Her kan du fx. nemt oprette nyt indlæg og eller andet med genvejen +
Nyt. Står du ude på hjemmesiden, kan du hurtigt redigere det sted, du står, eller gå til et relevant sted i administrationsdelen, ellers vil du normalt bruge menuen til venstre i kontrolpanelet til at finde de relevante steder.
Gå til selve hjemmesiden
Klikker du på hjemmesidens titel øverst til venstre, kan du hurtigt komme til den rigtige hjemmeside, hvis du vil se dine ændringer.
Et godt tip er at højreklikke og åbne linket på en ny fane. Så kan du hurtigt skifte og se resultatet. Husk at opdatere hjemmesiden, når du har rettet noget, fx. med F5.
Når du er færdig med at redigere hjemmesiden, logger du ud øverst til højre ved dit navn.
Rette sider eller oprette nye
Du kommer til siderne ved at vælge punktet i menuen til venstre. Første side er en oversigt med de eksisterende sider. Klik på en overskrift for at åbne siden til redigering. Klik på knappen Opdater i højre side, når du har rettet færdig. Vil du helt slette en side, skal det først flyttes til papirkurven med linket ved siden i.
Oprette en ny side
Vil du lave en helt ny side, så klik på Tilføj ny, i menuen til venstre eller knappen i toppen af siden. På den nye side kan du skrive overskrift i det øverste felt og selve teksten i vinduet nedenunder. Vær opmærksom på, at overskriften ofte indgår i hjemmesidens menu og bør indrettes efter det. Du
kan få mere plads at skrive på ved at klikke på skærm-ikonet i værktøjslinjen. Skal du kopiere en tekst ind, du på forhånd har skrevet i Word eller lign., bør du vælge fanebladet
HTML i stedet for Visuel. Ellers kan du få rigtig mange unødvendige koder med over, der kan drille. Vil du lave et link, så markerer du teksten og klikker på kæde-ikonet i værktøjslinien. Du kan indsætte billeder eller andet fra mediearkivet ved at klikke på ikonet ved siden af Upload/Indsæt. Når du er færdig med siden, lægger du den på nettet med knappen Udgiv i højre side. Herefter vil den skifte navn til Opdater.
Tilføjelse af til et menupunkt
Gå hen til udseende i Admin menuen, og klik på Menuer. Her har du mulighed for at tilføje de nye sider, du har oprettet, eller rykke rundt på dine eksisterende menupunkter.
Hvis du vil tilføje et punkt, finde du det sted, der hedder Sider, sætter hak ud for den side, du vil have til din menu, og klikker på tilføj til menu. (Se billede)
I WordPress menu editor kan du oprette flere menuer ved hjælp af et simpelt ‘drag and drop’ interface.
Træk menupunkter op eller ned for at ændre den rækkefølge, de forekommer i menuen. Træk menupunkter til venstre eller højre for at skabe sub-niveauer inden for din menu.
For at gøre et menupunkt underordnet et andet er du nødt til at placere “undermenuen” under “hovedmenuen” og derefter trække det lidt til højre
Egenskaber – forælder og rækkefølge
Bemærk feltet Egenskaber i nederst højre side af skærmen. Hvis din side skal ligge som en underside til en anden, skal du vælge den til ”forælder”. Den side, du vælger i dropdown-menuen, kommer din nye side til at ligge under. Så bliver det lettere, når du skal sætte dine mener op senere.
Hvis du angiver et tal under Rækkefølge, bliver din side placeret ud fra det. Vælg gerne store tal som 10, 20, 30 osv, så er der luft til evt. at placere nye sider imellem senere.
Sådan lægger du pdf-filer på hjemmesiden
Du kan nemt indsætte et link til en pdf-fil på en side eller i et indlæg. pdf regnes for en mediefil ligesom billeder, video osv. Så den skal først overføres til Mediebiblioteket, hvor du så kan linke til den. Sæt først markøren på det sted i teksten, hvor dit link skal være. Klik herefter på knappen Tilføj medier over skrivefeltet til venstre.
Vælg Upload filer øverst i næste vindue, find dernæst din pdf-fil på din computer og overfør den. Når overførslen er færdig, åbner et nyt vindue med mediebiblioteket, hvor du kan se detaljer om filen i højre side.
Lav et link i din tekst
Links er en af de allerbedste funktioner på nettet. Så husk at linke til andre relevante sider hos dig selv eller andre steder på nettet. Det bliver brugerne glade for.
Start med at markere den tekst, der skal blive til et link. Klik herefter på symbolet med lænken i værktøjslinien over tekstfeltet. Det åbner vinduet. Indsæt/slet link. Skriv web-adressen til linket i det første felt efter http://.
Det kan både være til et sted på din egen hjemmeside eller et andet sted på nettet. Du
kan også linke til en fil, fx en pdf-fil. I feltet Target kan du vælge, om linket skal åbnes i et nyt vindue, eller skal erstatte den nuværende side. Titel er teksten, der dukker frem, når man kører over linket med musen.
Det er bedst med en relevant titel
med gode nøgleord, søgemaskinerne er glade for det .
Klik til sidst på Indsæt, så er dit link klar til brug, når du opdaterer siden. Hvis du senere vil redigere det samme link, klikker du på lænke-ikonet igen.
Kend www-adressen først Det bedste er at kende www-adressen på forhånd. Det er ofte nemt nok med en anden hjemmeside, men det kan være en smule besværligt at linke til dine egne sider eller filer. Det nemmeste er at finde siden frem i et nyt faneblad og så kopiere adresselinien. Når du skal bruge den, kan du klippe den ind med ctrl+V eller lign.
Skal du linke til et foto eller en pdf-fil, kan du finde den adressen/stien i Mediebiblioteket under filens info.
Læg fotos på hjemmesiden
Klik på knappen tilføj medier og find dit billede frem i det nye vindue.
Når du trykker Åbn, bliver det uploadet til nettet med det samme. Information og placering Når billedet er hentet, åbner et nyt vindue, hvor du kan se og redigere oplysningerne, der hører til det.
Titel: Teksten kommer frem, når man holder musen over billedet. Alt-tekst: Vises på
siden sammen med billedet, hvis du ønsker det.
Beskrivelse er mest til dig selv, når du skal holde styr på dit mediearkiv Link-URL laver billedet til et link, fx til billedet i originalstørrelse eller en anden side. Den direkte sti til billedfilen får du ved at klikke på knappen Fil-URL. Placering og størrelse I bunden kan du vælge billedets placering og størrelse på din side.
Justering angiver placeringen i forhold til teksten. Vælger du Ingen, vil billedet stå alene kun med tekst øverst og nederst.
Størrelse: Her kan du vælge fra fuld størrelse til en lille udgave på ca. 150×150 pixel. Er det et
meget stort foto, får du også et par muligheder i mellem, Medium og Stor. Hvis du vil have en helt
anden størrelse, skal du rette i billedet efter, det er sat ind. Når dit foto er klar til at blive sat ind, klikker du til sidst på på knappen Indsæt i indlæg. Hvis du
fortryder, kan du i stedet bruge knappen allernederst, Gem alle ændringer. Så bliver billedet lagt i
mediebiblioteket, hvor du evt. kan finde det frem på et andet tidspunkt.
Rette i indsat foto
Du kan sagtens ændre i dit foto efter, det er sat ind. Hvis du klikker på det i teksten, kan du enten slette det eller redigere ved at vælge foto-ikonet.
Tjek linket
Vigtigst er punktet Link til. Her skal du
vælge Medie fil, som giver et link, der åbner selve filen direkte. Muligheden Side med vedhæftning giver en selvstændig side med et link eller foto på. Men det ønsker vi ikke her.
Til sidst klikker du på knappen Indsæt nederst til venstre. Så kommer du tilbage til din tekst, hvor der nu er indsat et link til din pdf. Her kan du evt. rette linkets tekst.
Du kan sætte linket til at åbne pdf’en i et nyt vindue, det fungerer godt.
Når filen er hentet
Gør på samme måde, hvis du senere vil
lave et link til samme pdf fra et andet sted på hjemmesiden. Eller hvis filen allerede er
lagt i medie-biblioteket. Klik på din pdf-fil, så kommer detaljerne frem i højre side.